Bjerringbro-bager bager med sæsonens modne råvarer – nu skal æblerne bruges

Profilbillede
dato

Danske lokale råvarer i sæson er i høj kurs, og særligt hos KonditorBager i Bjerringbro. Med fokus på sæsonens modne frugter går den lokale bager nu all-in på æbler og giver inspiration til æblekagebagning.

Om det er fritidsaktiviteter, rejser eller madvaner, har coronaens begrænsninger fået mange til at værdsætte de sæsonbetonede og nære muligheder i højere grad end tidligere. Ifølge de seneste tal fra Coops grønne forbrugerindeks er ti procent flere begyndt at vælge lokalt producerede varer i løbet af de seneste otte år, og alene over de seneste to år er andelen steget med knap fem procent. En tendens der også har spredt sig til landets bagere.

"Rigtig mange bagere er især under coronapandemien begyndt at tænke meget mere over at bruge lokale råvarer og så vidt muligt også årstidens ingredienser. Folk vil gerne støtte lokalt, og uanset om det er en jordbærtærte eller æblekage, så smager de bedst, når bærrene og frugterne er i sæson," siger Iver Hansen, der er næstformand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Æblefokus i Bjerringbro
Hos KonditorBager i Bjerringbro har man også mærket en stigende trang til de lokale råvarer, og derfor har bageriet valgt at sætte ekstra fokus på sæsonens frugter og bær. September står således i æblets tegn, og frugten har fundet vej til både brød og kager.

"Kokke har i mange år fokuseret på sæsonens råvarer, og det er nu for alvor også ved at slå igennem hos bagerne. Det er kun godt, for det giver både ekstra smag og øger kvaliteten, når bær og frugter er i sæson. Derfor sætter vi fokus på æblet i september, der blandt andet byder på Adams æbledrøm, der er en saftig skærekage med kanelcrumble og sprøde æblebåde, og en såkaldt æblesymfoni, hvor syrlig æblemousse og saltkaramel komplimenterer hinanden under en grøn glace," siger Anette Drengsgaard, der er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

Vil du indlede efteråret med æblebagning anbefaler konditoren følgende råd til, hvordan du kommer godt i gang.

Bag sødt med syrlige sorter
Hvilket æble, der er bedst, er smag og behag, men det æble, du bedst kan lide at spise friskt, er ikke nødvendigvis det samme, som gør sig godt i bagværk. Uanset hvilken æblesort du vælger, er det vigtigt at skabe en god balance mellem det syrlige og det søde. Til kager og desserter, hvor man typisk har masser af sødme at spille op imod, er det en god idé at vælge en syrlig sort som for eksempel Discovery-æblet.

Prøv dig frem
Æbler kan bruges til meget forskelligt bagværk, så hold dig ikke tilbage, hvis du får en god idé, men prøv dig frem, og smag dig frem. Udover kun at bruge æbler i det søde bagværk, kan du med fordel også forsøge dig med æblestykker eller revne æbler i brød, hvilket både tilfører smag og gør brødet mere saftigt.

Brug saften
Udover at bruge revne æbler eller æblestykker, så prøv at tilsætte æblesaft i dejen til såvel brød som kager. Det giver en ekstra svampet konsistens, som man ikke opnår med hverken vand, mælk eller æg, og det overskydende frugtkød kan sagtens anvendes i andet bagværk.

Kilde: Epicent.dk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.